Wednesday, November 11, 2009

URUSAN PERKAHWINAN DI THAILAND SIAM


Kenapa harus anda menggunakan perkhidmatan saya?

 • Kos yang dikenakan adalah termurah di pasaran.
 • Sijil Nikah dapat serta merta selepas selesai akad nikah.
 • Surat Pengesahan Majlis Agama Islam Songkhla (MAIS) dapat dalam tempoh satu jam.

 • Pengesahan Konsul Malaysia (Kedutaan Malaysia) di Songkhla siap pada hari yang sama.
 • Semua urusan beres dalam satu hari sahaja.
 • Semua Jurunikah yang bertauliah dan dilantik oleh Majlis Agama Islam di iktiraf oleh Jabatan Agama Islam di Malaysia.
 • Semua dokumen pengesahan oleh Konsul Malaysia adalah sah dan boleh digunakan untuk mendaftar semula di Jabatan Agama Islam Malaysia.


Apakah kos yang terlibat dengan perkhidmatan ini?

Pakej lengkap termasuk:
 • Pengangkutan pergi dan balik dari Kangar ke Hatyai dan Songkhla sehingga selesai urusan pernikahan dan pengesahan dokumen.
 • Bayaran Perkhidmatan Jurunikah/Kadhi dan 2 orang saksi dan lain-lain yang berkaitan.
 • Bayaran Sijil Nikah, Surat Pengesahan Perkahwinan dari Majlis Agama Islam Songkhla, fotostat dokumen dan Surat Pengesahan dari Konsul Malaysia di Songkhla.
 • Bayaran kepada pihak-pihak yang terlibat dengan proses perkahwinan ini.
 • Belanja makan tengahari untuk pasangan sahaja.
 • Bayaran upah isi borang passport Imigersen Thailand dan bayaran cop passport
 • Tidak ada lain-lain kos tersembunyi yang perlu anda bayar. Semuanya lengkap dalam pakej yang disediakan.


Bagaimanakah proses ini dijalankan?

 • Bertolak dari Kangar (belakang CIMB) / Lapangan Terbang Alor Setar / Stesyen Keretapi Arau ke Bukit Kayu Hitam jam 8.00 pagi atau lebih awal. Atau bertolak dari Bukit Kayu Hitam/Dannok ke Pejabat Naib Kadhi di Thailand. Perjalanan mengambil masa 30 minit.
 • Sampai di Pekan Bukit Kayu Hitam dan Dannok – Urusan Pasport dan tukar wang Thailand Baht menambil masa 10 – 20 minit.
 • Bertolak ke Pejabat Kadhi untuk upacara akad nikah. Perjalanan mengambil masa 30 minit. Proses akad nikah mengambil masa antara 20 - 40 minit.
 • Bertolak ke Pejabat Majlis Agama Islam Songkhla (MAIS) untuk mendapatkan surat pengesahan perkahwinan anda. Perjalanan mengambil masa antara 20 - 30 minit.
 • Proses/Urusan pengesahan Majlis Agama Islam Songkhla dalam masa 10 – 20 minit.
 • Bertolak ke Pejabat Konsulat Malaysia di Songkhla untuk pengesahan status perkahwinan anda. Dari MAIS mengambil masa antara 20 - 30 minit.
 • Proses/Urusan pengesahan di Pejabat Konsul Malaysia mengambil masa antara 30 minit - 1 jam.
 • Semua urusan dijangka selesai sebelum jam 1 tengahari atau sebelum 5.00 petang.


Bagaimanakah cara saya hendak menggunakan perkhidmatan ini?

Anda boleh email atau SMS kepada saya dengan memberitahu tarikh yang anda hendak berkahwin. Kebiasaannya 2 hari sebelum pergi ke Thailand kecuali bagi kes-kes kecemasan.

Bilakah saya perlu bayar untuk pakej perkhidmatan ini?

Anda TIDAK PERLU membayar apa-apa wang Deposit. Anda dikehendaki menjelaskan Bayaran tunai kepada saya semasa hendak bertolak ke Thailand.

Betulkah semua urusan siap dalam masa satu hari sahaja?

WANG ANDA AKAN DIKEMBALIKAN SEPENUHNYA SEKIRANYA URUSAN TIDAK SIAP DALAM SATU HARI SEPERTI YANG DIJANJIKAN (Sekiranya bertolak sebelum jam 9.00 pagi); KECUALI SEBAB-SEBAB YANG TIDAK DAPAT DIELAKKAN. INSYAALAH


Adakah keselamatan kami dilindungi apabila berada dinegeri Thailand?

Bagi memastikan keselamatan, penipuan dan dieksploitasi pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab di Thailand saya sendiri akan pergi bersama-sama mengiringi pasangan yang hendak berkahwin dari Kangar ke Thailand sehingga kita selamat kembali ke Kangar, Malaysia. Semoga Allah melindungi kita. InsyAllah.


Bolehkah saya mengetahui perkhidmatan ini dengan lebih lanjut lagi?


Untuk mendapatkan keterangan lanjut sila perkenalkan diri anda, (nama dan sebagainya) negeri asal anda dan pasangan, status kedua pasangan, (belum kahwin atau sudah kahwin, bercerai dsb) latar belakang kes dan nombor telefon untuk dihubungi. MEREKA YANG TIDAK MENYERTAKAN NOMBOR TELEFON TIDAK AKAN DILAYAN

Sila emailkan kepada wanzarma@yahoo.com.my. InsyaAllah saya akan menghubungi anda semula dengan secepat mungkin.

Saya hanya akan melayani mereka yang memperkenalkan diri dan benar-benar serius sahaja.


BAGAIMANAKAH CARA DAN PROSEDURE HENDAK BERKAHWIN DI THAILAND?

Setelah anda membaca semua artikel dan maklumat dalam blog ini dan faham kandungannya serta berpuasa hati dengan latar belakang perkhidmatan ini, dan anda telah pun membuat keputusan yang muktamad hendak berkahwin di Thailand, maka langkah seterusnya anda perlu lakukan ialah:

PERTAMA:
Tetapkan tarikh anda hendak berkahwin dan maklumkan atau booking tarikh tersebut dengan SMS atau email. Tarikh tersebut akan direkod dan direserve kepada anda sehinggalah anda membatalkannya.

KEDUA:
Sediakan dokumen perjalanan yang sah seperti pasport antarabangsa atau border pass bagi kedua pasangan.
Sediakan kad pengenalan kedua pasangan (asal)
Sediakah duit Maskahwin dan wang saku dan sebagainya.

KETIGA:
Anda akan dijemput dari Stesyen Bas Ekspres Kangar/Stesyen Keretapi Arau/LapanganTerbang Alor Setar dan tiba sebelum jam 9.00 pagi pada tarikh kedatangan anda.
Bertolak ke Thailand untuk akad nikah dan pengesahan dokumen seterusnya.


KEEMPAT:
Selepas selesai semua urusan -- bertolak balik ke Bukit Kayu Hitam dan seterusnya ke Malaysia.


Salam dari saya.
Terima Kasih.

WAN MAKHDZAR BIN WAN MAHMUD

K/P: 470428-09-5079
H/P: 014-741 4648
Faks: 604-9764686

email: wanzarma@yahoo.com.my
http://wanzarma.blogspot.comMAKLUMANSekiranya anda masih ragu-ragu berkenaan tauliah kadhi anda boleh telefon terus pejabat Majlis Agama Islam Songkhla.
Anda boleh telefon bahagian Akademik dan Perhubungan Luar dan bertanya sendiri dengan Timbalan Yang Dipertua MAIS Wilayah Songkhla iaitu Tuan Haji Hashem Heman bin Saman
atau Hj. Zakaria bin Saleh
Telefon: 074-580707.


Anda boleh juga menhubungi Puan Rosminah Jemadi Pegawai Pejabat Konsul Malaysia di Songkhla Telefon: 074-311062

MAKLUMAN

Memandangkan terlalu ramai responden yang menghantar e-mail kepada saya, saya mohon maaf kerana tidak dapat menjawab e-mail anda dalam tempoh segera.

Walau bagaimanapun semua e-mail anda akan saya teliti dan jawab pada kadar segera yang mungkin.

Diharap anda Bersabar.

Terima KasihDALAM DUNIA PERNIAGAAN INI BANYAK DUGAAN DAN SAINGAN. AWAS JIKA ADA ORANG YANG CUBA MEMBURUKKAN, MEMUTAR BELITKAN DAN MEMESONGKAN MAKLUMAT DAN PERKHIDMATAN YANG SAYA BERIKAN. DARI PEMERHATIAN SAYA ADA PIHAK-PIHAK YANG CUBA MENJATUHKAN SAYA KERANA IRI HATI TERHADAP KECEKAPAN DAN KETULINAN PERKHIDMATAN YANG DIBERI DENGAN HARGA PALING MURAH YANG MEREKA TIDAK MAMPU TAWARKAN, DAN PAKEJ YANG MEREKA KENDALIKAN TIDAK LENGKAP DAN TIDAK SEMPURNA, SERTA TEMPOH SIAP SEMUA DOKUMEN TIDAK BOLEH BERES DALAM SATU HARI SEPERTI YANG SAYA TAWARKAN

Fikir dan buatlah keputusan sendiri yang mana yang terbaik bagi anda!

ALLAH MAHA KAYA DAN MAHA MENGETAHUI.adakahsayaagennikahpalsu.blogspot.com/

3 Comentários:

A.D.. said...

Salam....Ucapan ribuan terima kasih buat Pak Wan dan rakannya Abg Salleh...Kami adalah salah satu pasangan yang baru2 ini telah bernikah di selatan Thailand dengan menggunakan perkhidmatan Pak Wan..Alhamdulillah kami telahpun selamat diijabkabulkan.Semoga jodoh ini akan berkekalan sehingga akhir hayat.Amien...Bagi pasangan yang berniat untuk bernikah di selatan Thailand,janganlah ragu2 kerana perkhidmatan ini bukanlah sindiket...jurunikah dan saksi adalah orang2 yang bertauliah dan dipercayai...anda tidak akan menyesal menggunakan perkhidmatan ini..perkhidmatan yang termurah dan berbaloi...sama2lah berdoa semoga segalanya berjalan dengan lancar dan diberkati Allah...kepada Pak Wan dan Abg Salleh,semoga sehat selalu dan dirahmati Allah...Amien..

wanzarma said...

Terima kasih di atas kepercayaan anda terhadap perkhidmatan saya.
Kami doakan semoga jodoh anda berkekalan sampai ke akhir hayat. Amin...
Kalau anda ingin melancung dan bercuti ke Thailand kami sedia menunggu anda bila-bila masa pun boleh.
Salam dari saya dan abg Salleh, semoga kita dapat berjumpa lagi di masa hadapan. InsyAllah....

Anonymous said...

x Berkata:
Disember 11, 2009 at 3:42 pm | Balas

Adik WAN okey lah tu charge yg hang kena tu,manaa nak cari habuan macam tu,dulu aku degar kat KL nie bung indon kena sampei 3,500-5,000 pun ada..kallo depa baca hang punya..dah tentu depa nagis tak belagu..thank you r\for your commitments to ease the problems here..thereafter

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarokatuh

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarokatuh
Wan Makhdzar (Pak Wan)
No. Telefon :
014-741 4648 / 019-529 4949
No. Fax :
604-976 4686
Pejabat:
52 Medan Syed Alwi,
Jalan Penjara,
01000 Kangar, Perlis
website:
http://wanzarma.blogspot.com
http://wm-perkahwinan-pernikahan-thailand.blogspot.com
email:
wanzarma@yahoo.com.my
Mizi said...

Bernikah di Thai ini adalah merupakan penyelesaian terakhir bagi pasangan yang menghadapi masalah bernikah di Malaysia. Terdapat dua faktor utama yang menyebabkan berlakunya kes kahwin di Thailand.

i) Perkahwinan poligami: pasangan yang terlibat berkemungkinan tidak mendapat kebenaran untuk berpoligami daripada pihak mahkamah atau berhasrat untuk merahsiakannya daripada pengetahuan isteri sedia ada.

ii) Perkahwinan yang tidak dipersetujui oleh wali: sama ada perkahwinan itu melibatkan poligami atau wali tidak bersetuju dengan pasangan pilihan si anak.

Terdapat juga kes dimana pasangan bernikah di Malaysia, tetapi mempunyai sijil nikah Siam. Sekiranya pernikahan itu dijalankan menggunakan wali yang diragui sah maka perkahwinan tersebut juga diragui kesahihannya. Jika dibuktikan perkahwinan itu tidak sah, maka perintah ‘farak’ iaitu pengasingan antara suami isteri terlibat akan dikeluarkan. Pasangan ini hanya akan disatukan semula melalui akad nikah baru yang pasti kesahihannya. Perkara ini adalah dibawah bidang kuasa Jabatan Agama Islam Malaysia.

Tanpa surat pengesahan daripada Pejabat Konsulat, pasangan tersebut akan menghadapi masalah untuk meperakukan atau mendaftarkan pernikahan mereka di Pejabat Agama Islam di daerah mereka tinggal. Bila keadaan ini terjadi, akan menyebabkan implikasi yang lebih buruk pada masa hadapan terutamanya jika berlaku penceraian, sebagi contoh, isteri dan anak-anak hasil daripada pernikahan tersebut tidak berhak menuntut sebarang hak daripada suaminya kerana tiada rekod pendaftaran perkahwinan antara mereka. Dalam kata lain, mereka ini tidak dilindungi oleh Undang-undang keluarga Islam Negeri masing-masing.

Followers

PERKAHWINAN DAN PERNIKAHAN DI THAILAND ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO